09 czerwca 2020

Sezonowy kalendarz owoc贸w i warzyw - CZERWIEC

Sezonowy kalendarz owoc贸w i warzyw - CZERWIEC

W dietach Pure Food zawsze znajdziecie 艣wie偶e produkty, które s膮 nie tylko smaczne, ale przede wszystkim posiadaj膮 du偶o warto艣ci od偶ywczych, witamin i minera艂ów. Wraz z ko艅cem wiosny rozpoczyna si臋 sezon na nasze krajowe truskawki, botwink臋 czy szparagi.

W Polsce sezon na szparagi trwa krótko, zaledwie 2 miesi膮ce, dlatego robimy wszystko, aby艣cie mogli korzysta膰 z nich jak najcz臋艣ciej, poniewa偶 s膮 zdrowe, bogate w witaminy, b艂onnik i sk艂adniki mineralne. To niskokaloryczne warzywo sprawdza si臋 idealnie jako dodatek do 艣niadania, obiadu, kolacji lub samodzielnie jako przystawka i w takich w艂a艣nie formach serwujemy je Wam.

Czerwiec to równie偶 idealny czas na botwink臋, której nie zabraknie w Waszych dietach Pure Food. Botwinka to m艂ode li艣cie i korze艅 buraka, które wykorzystuje si臋 do przygotowania popularnego ch艂odnika- tradycyjnego dania kuchni polskiej i litewskiej. Ch艂odnik jest zup膮 na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem warzyw i 艣wie偶ych zió艂.  Ma bardzo wyrazisty smak i pi臋kny kolor. A najwa偶niejsze jest to, 偶e zawiera du偶o witamin, 偶elaza i wapnia, a dodatkowo ma w艂a艣ciwo艣ci odkwaszaj膮ce organizm.

Najbardziej wyczekiwane, nie tylko przez dzieci, s膮 zdecydowanie s艂odkie truskawki. To zdrowe i niskokaloryczne owoce, które 艣wietnie smakuj膮 nie tylko jedzone na surowo. Stanowi膮 równie偶 idealny dodatek do jogurtu, makaronu, dro偶d偶ówek, czy koktajli. Owoce te s膮 藕ród艂em cennych warto艣ci od偶ywczych takich jak witaminy C, witaminy z grupy B, witamin臋 A, a tak偶e kwas foliowy, potas, wap艅 czy magnez, dlatego warto po nie si臋ga膰 podczas przygotowywania codziennej diety.

Tu偶 przed sezonem truskawkowym rozpoczyna si臋 sezon na rabarbar. Zespó艂 naszych dietetyków oraz kucharzy wykorzystuje to warzywo w Waszych dietach, bo naprawd臋 warto! Rabarbar jest warto艣ciowy przede wszystkim ze wzgl臋du na jego w艂a艣ciwo艣ci antyoksydacyjne. Ró偶owe 艂odygi z soczystym mi膮偶szem wykorzystuje si臋 si臋 jako dodatek do ciast, placków, czy dro偶d偶ówek.

Oprócz wy偶ej wymienionych owoców i warzyw, w czerwcu nasz zespó艂 dietetyków szczególnie ch臋tnie si臋ga po: kalafior, szpinak, bób, fasolk臋 szparagow膮, ogórki, groszek, kapust臋, kalarep臋, pora, sa艂at臋, rzodkiewk臋, szczaw, rukol臋 czy te偶 m艂ode ziemniaki i m艂od膮 marchewk臋. Na li艣cie czerwcowych owoców prym wiod膮: czere艣nie, porzeczki oraz agrest.

Odpowiednia ilo艣膰 warzyw i owoców w diecie pe艂ni ogromn膮 rol臋 w prawid艂owym funkcjonowaniu organizmu. Dlatego to my dbamy o to, aby艣cie od偶ywiali si臋 lepiej, smaczniej a przede wszystkim zdrowiej!