Dieta o niskim IG

Dieta o niskim indeksie glikemicznym to bardzo dobry wybór dla osób zmagających się z zaburzeniem jakim jest insulinooporność, bądź z innym błędnym wydzielaniem insuliny (np. hiperinsulinemia). Dieta jest odpowiednia dla osób, które pragną zrzucić kilka kilogramów lub po prostu zdrowo się odżywiać. Główną cechą tej diety jest spożywanie produktów o niskim i średnim indeksie glikemicznym, czyli np. większość warzyw i owoców, gruboziarniste kasze czy nasiona roślin strączkowych, które nie powodują nagłego wzrostu glukozy we krwi. W trakcie diety należy również pamiętać, że tabele z produktami i wartościami indeksu glikemicznego to suche liczby, które należy odpowiednio razem tak skomponować, aby ładunek glikemiczny całego posiłku był niski lub średni. To pozwoli spojrzeć zdroworozsądkowo na takie żywienie i może okazać się, że wcale nie trzeba tak wielu produktów unikać.

Sposoby obniżenia indeksu glikemicznego

Dieta o niskim IG charakteryzuje się zastosowaniem produktów o niskim lub średnim indeksie glikemicznym. Im wyższy IG produktu, tym szybciej będzie on trawiony, a co za tym idzie, nastąpi duży skok insuliny.

Ważnym wskaźnikiem jest także ładunek glikemiczny. Indeks glikemiczny jest parametrem, który określa wzrost poziomu cukru po spożyciu 100 g produktu, a nie po ilości jaką faktycznie zjedliśmy. Ładunek glikemiczny to wartość jaką uzyska cały posiłek, a mianowicie, czy będzie to niski, średni czy wysoki poziom ładunku glikemicznego. Sprowadza się to do tego, iż nie zawsze produkty o wysokim indeksie glikemicznym będą dla osób zmagających się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej groźne i niedozwolone.

Jednak jest kilka zasad, którymi można się kierować komponując posiłki, mając czasami ochotę na produkty o wysokim indeksie glikemicznym.

Dlaczego na etykietach nie ma informacji o ładunku glikemicznym?

Indeks glikemiczny to parametr, który określa jak szybko wzrośnie nam poziom cukru we krwi po spożyciu danego produktu.

Im wyższy indeks glikemiczny, tym produkt jest szybciej trawiony, a co za tym idzie, spowoduje szybszy wyrzut insuliny, czego chcemy uniknąć. Indeks glikemiczny definiuje wzrost glukozy we krwi po spożyciu 100 g produktu, natomiast ładunek glikemiczny odnosi się do faktycznie spożytej ilości węglowodanów w porcji.

Jest wiele sposobów, aby obniżyć ładunek glikemiczny całej potrawy. Dzięki wiedzy i dośwadczeniu naszego zespołu, wiemy jak wprowadzić to w praktyce tak, aby produkt nawet o wysokim indeksie glikemicznym nie zaszkodził zdrowiu naszych klientów.

 

Kalkulator kaloryczności

Przy dopasowywaniu diety musimy przede wszystkim skupić się na swoim dziennym zapotrzebowaniu kalorycznym. Prognozowane zapotrzebowanie możesz obliczyć w naszym kalkulatorze kaloryczności. PureFood Catering daje Ci możliwość wybrania odpowiedniej diety dostosowanej do Twoich potrzeb i trybu życia.

W przypadku osób, które chcą mieć możliwość wyboru menu polecamy dietę Select. Przy zamawianiu każdej diety PureFood wybieramy ilość posiłków – 3 lub 5, dostosowaną do naszych potrzeb oraz dzienną liczbę kalorii do spożycia. Zależnie od wybranej diety, przedział kaloryczny do wyboru waha się od 1500 kcal do 4000 kcal. Wyjątkiem jest dieta Pure Office, czyli 3-posiłkowa opcja dostępna w każdej z naszych diet, w ruchomej kaloryczności od 900 kcal do 1200 kcal.
 

Różnorodne menu

Bogaty wachlarz dań z zachowaniem niskiego i średniego IG. Posiłki są urozmaicone i przygotowywane zgodnie z najnowszymi trendami z wykorzystaniem wielu wartościowych składników.

Odpowiednie IG

Produkty z odpowiednim wskaźnikiem IG, które umożliwiają przygotowanie pełnowartościowych dań i nie powodują nieprawidłowego poziomu glukozy we krwi.

Różne warianty kaloryczności

Zbilansowane posiłki dla osób z problemem insulinooporności w różnych wariantach kaloryczności. W diecie o niskim IG znajdziesz odpowiedni ładunek glikemiczny, w przedziale od 1000kcal do 3000 kcal.

 

 

 

Pure Food Catering Dietetyczny